четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Есенни крафт проекти за малки и големи: направи си сам


     Напоследък, вдъхновена от есента, прекарвам все по-голяма част от свободното си време в творчески занимания. След месец на експерименти, реших да направя кратко обобщение на различните трикове, на които попаднах в Интернет и които гарантират едни по-успешни крафт проекти. Надявам се да ви е от полза. 



1. Къде да намерим есенни крафт материали?:

     Да съберем основните си материали е лесно и приятно. Достатъчно е да отидем на разходка сред природата. Аз събрах всично, което намерих и което ми хареса - есенни листа,  жълъди, шишарки, кестени, клонки. Никога не се знае, какво може да ти потрябва :)

   Ако нямате тази възможност, винаги можете да посетите някой арт магазин. В Слънчоглед, в София, например съм виждала да продават шишарки. Аз лично предпочитам да си събера шишарките сама. По-забавно е! За тези, които като мен предпочитат разходката сред природата, следващата стъпка е задължителна.

2. Подготовката:

      Ето как протича тя. 
  • Есенни листа:
    Есенните листа изискват по-специални грижи. Трябва, възможно най-скоро след като сме ги събрали, да ги поставим между страниците на дебела книга. За по-сигурно затискам книгата с още няколко дебели книги. Така листата ще могат да изсъхнат и да запазят цветовете си. Друг метод за запазване на цвета на есенните листа, на който попаднах в Интернет е с помоща на глицерин. Аз лично не съм го пробвала, но любопитните измежду вас могат да намерят повече информация за него тук.
  • Жълъди и шишарки:
     Преди да започнем своите арт проекти е нужно да почистим и изсушим жълъдите и шишарките. По този начин ще отстраним и малките насекоми, които може би сме донесли в къщи заедно с тях. 

    Жълъдите се измиват във вода, след което се оставят напълно да изсъхнат. За шишарките е препоръчително да не се мият, понеже водата ще ги свие и формата им ще се промени.

     Жълъдите и шишарките се сушат в загрята на 75 градуса фурна за около 2 - 2 часа и половина, като вратата на фурната се оставя леко отворена.
  • Кестени:
       Кестените също могат да се изсушат във фурна, подобно на жълъдите и шишарките или пък можем да ги оставите за 3-4 дни сами да изсъхнат в добре проветрено пространство. При тях е препоръчително да пробиете няколко малки дупчици с игла, за да помогнете на меката сърцевина да изсъхне по-бързо. Ако за вашия проект ще е нужно да пробивате дупчици в кестените, направете това преди да ги изсушите. След като изсъхнат повърхността им става още по-твърда и ще ви е по-трудно.

3. Избор на крафт проекти и помощни материали:

     Сега е момента да се огледаме с какво разполагаме и да си изберем проект. За успешното изпълнение ще са ни нужни и допълнителни материали.

      Ето няколко примера от моите крафт проекти:

1. Проект "Фоторамка": Стара фоторамка, лепило, лак за декупаж, силиконов пистолет, страница от стара книга.

2.  Проект "Декупаж с есенни листа": Рециклиран буркани от кафе, лепило и лак за декупаж, боички за стъкло, дантела, канап.

3. Проект "Фигурки от жълъди и шишарки": филц, лепило, силиконов пистолет, канап, фимо, готови фигурки, дървени шайби и лак. 

     Някои от материалите със сигурност ги имате в къщи, като например - стара рамка или пък стъклено бурканче. Други може би ще трябва да си купите от най-близкия арт магазин. Дори и да не намерите всичко необходимо, не се отказвайте. Импровизирате!

      Пожелавам ви приятно забавление!



фотограф: Нели Цонова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...