понеделник, 29 април 2013 г.

Любопитно: История на производството на цветно стъкло: „Cristallo”

     След поредното си пътуване до Италия, за пореден път останах изумена от красотата и изяществото на венецианското стъкло.  За тези от вас, които планират да се разходят до Венециа препоръчам да посетят Музея на стъклото (Museo del Vetro) и да видят със собствените си очи произведенията на венецианските стъклари. Аз лично съм изключително любопитна да посетя не само музея, но и работилниците на остров Мурано :)




     А ето и някои интересни факти.



     Венеция се превръща в център на производството на съкло през 10 век, благодарение на стратегичесото си положение спрямо търговските пътища и на свойте традициите в стъклопроизводството. Друго предимство е качеството на пясъкът от остров Мурано. Веществата съдържащи се в него са в основата на различните цветове на стъклото. С добавянето на златен прашец в пясъка, стъклото придобивало наситен червен цвят, а кобалта давал невероятния син звят и т.н.т.




     През 13 в. Венецианските стъклари биват преселени на остров Мурано без право да го напускат. Забранено било и изнасянето на пясък и инструменти от Мурано. Легендата гласи, че по този начин Венеция целяла да се опази тайната за производството на венецианското финно стъкло. Друга често изтъквана причина е стремежа да се намали риска от пожари. Според мен и в двете теории има по частица истина. :)

     Само производителите, които имали работници на острова имали право да използват марката Мурано. 

     Онсовното качество на венецианското стъкло е неговата прозрачност, заради което то станало известно като Cristallo (Кристал). Неговото откритие се приписва на известният венециански майстор Анжело Беровиеро и неговият сим Марино. Те полагат началото на т. нар. Кристален период. Прекрасните предмети били украсявани със стъклени орнаменти, благородни метали и скъпоценни камъни. Повече то 500 години венецианската техника на производство на стъкло остава непроменена. 

     С преселването на някои венециански стъклари в други части на Европа, обаче Венеция губи своя монопол върху производство на венецианско стъкло. (т. нар. Коронен процес). Но въпреки това значимостта и красотата на Венецианското стъкло е неоспорима.

     И до ден днешен на остров Мурано традициите се пазят и предават от поколение на поколене. Много от старите венециански стъкларски работилници са добре познати и до днес: Gabbiani, Venini, Salviati, Barovier & Toso, Pauly, FerroMurano, Berengo Studio, Seguso, Formia International, Simone Cenedese, Alessandro Mandruzzato. Броят на работилниците, които и сега използват запасената марка Мурано обаче е много малък. Повечето имат свои собствени марки.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...