четвъртък, 11 април 2013 г.

Рисуване върху стъкло: Някои полезни съвети

     Рисуването върху стъклени предмети, дори и да изглежда лесно, се оказа доста сложно занимание, което изисква не малко майсторство. Когато започнах да се занимавам с това, което не беше чак токлова отдавна, установих, че имам нужда от повече информация. Най-големи проблеми имах със самата техника – и до сега не успявам да нанеса цветовете върху стъклото равномерно. Или използвам твърде много боя и тя се разтича или пък остават следи от четката. Опитах се да намеря повече информация в Интерент, но нямах голям успех. Явно основното си остава метода на проба-грешкa. 
     Все пак търсенето даде някои резултати, които реших да споделя по долу и които се надявам да са от полза на начинаещите, подобно на мен. :)

     Какво ни е необходимо? 

     Комплект бои за рисуване върху стъкло, контурни бои, четки за рисуване (за предпочитане с тънък и мек косъм), разтворител за боя, стъклени съдове и много въображение.



       Кои боички са подходящи за рисуване върху стъкло?

     Има бои за печене и такива които изсъхват за 24 часа на стайна температура. Някои използват акрилни бои или боички за порзелан за да получат непрозрачен ефект. Зависи от вас. :)  
    Ако изберете боички, които се изпичат ето някои съвети как може да изпечете нарисуваните съдове у дома.  
      В микровълнова печка: 2 мин на мощност 800 W. Разбира се не забравяите да прочетете добре инструкциите на микровълновата си фурна преди това ;) 
      В обикновена фурна: на 150°С в продължение на 45 минути. След това оставете съда във фурната, докато изстине. 
      Бихте могли да използвате и сешоар. 
      Аз лично предпочитам боичките, които не се изпичат. Тези, които си купих са на Marabu. Контурните ми бои са на Decorfin, от които съм много доволна. Хубавото е че специализираните книжарнии са все повече и повече и подобни арт и хоби материали могат да се намерят все по-лесно.
     Първите бои си купих от магазина за художествени материали Слънчоглед, който се намира на ул. Иван Вазов 13 в центъра на София.




      Как да подготвим стъкления съд преди да започнем да рисуваме? 

     Съдът трябва да е много добре почистен. Можете да го почистите със спирт или с разтворител за да се премахнат и най-малките прашинки, защото не желаем да остават никакви балончета след като нанесем цветовете.

      Как да рисуваме?

     Някои първо нанасят контурната боя и след това оцветяват. Други предпочитат първо да нанесат цветовете и след това контурите. Аз изпробвах и двата начина, но все още не мога да преценя кой от тях ми допада повече.     Ако не се чувствате уверени да рисувате директно върху стъклото може да направите скица на хартия и след това да я сложите под стъклената повърхност и да я прерисувате. Нещо което възнамерявам да изпробвам много скоро. :) 
   Друг трик е да направите декупаж върху стукления съд и след това да украсите останалата част от повърхността с бои за стъкло. Като завършек добавете контурни бои и доокрасете според вкуса си.



    Ако имате съвет за мен, моля споделете!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...